بهگزارش خبرنگار میراثآریا، این نشست تخصصی امروز پنجشنبه ۱۰ اسفند ۱۴۰۲ در محل سالن آمفیتئاتر وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برگزار و دستورالعمل فعالیت موزهها، اماکن فرهنگی تاریخی و پایگاههای ملی و جهانی در نوروز ۱۴۰۳ و ماه مبارک رمضان تبیین و بررسی شد.
آغاز طرح نوروزی از ۲۴ اسفند
در ابتدای این نشست تخصصی فاطمه داوری مدیرکل حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی گفت: نوروز امسال با ماه مبارک رمضان تقارن پیدا کرده است. این تقارن در حقیقت یک تقویم کاری متفاوتی را برای ما رقم زده است.
او افزود: این در حالی است که در هفته آینده و در روز ۱۵ اسفند، روز درختکاری را داریم. برنامههایی را برای توسعه درختکاری در نظر داریم و تکلیف امسال ما سنگینتر خواهد بود.
او سپس به تشریح برنامههای نوروزی اماکن تاریخی پرداخت و اضافه کرد: آغاز برنامههای نوروزی ما از ۲۴ اسفندماه خواهد بود و برای نوروز برنامههای مختلفی داریم که از ۲۴ اسفند آغاز و تا پایان نیمه اول فروردین ۱۴۰۳ ادامه دارد. در این مدت چند برنامه مهم داریم که بهعنوان مثال در روز ۲۵ اسفند که مصادف با پایان سرایش شاهنامه است برنامه مهمی در این باره برگزار خواهیم کرد.
داوری ادامه داد: در روز اول نوروز و لحظه سال تحویل، برنامه تحویل سال در اماکن فرهنگی تاریخی و پایگاهها برگزار خواهد شد در ادامه آن در روز ۷ فروردین که مصادف با سالروز ولادت امام حسن مجتبی (ع) است، برنامههای جشن ولادت امام حسن برگزار خواهد شد. این در حالی است که در پایگاههای ملی و جهانی و اماکن تاریخی میزبان برگزاری مراسم احیای شبهای قدر هستیم.
او در ادامه گفت: دستورالعمل برگزاری مراسم نوروز و ماه مبارک رمضان به تمام استانها و پایگاههای ملی و جهانی ابلاغ شده و همکاران ما در تمام استانها برابر این دستورالعمل رفتار خواهند کرد.
مدیرکل حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی یادآور شد: در نوروز ۱۴۰۳ ساعت کاری تمام اماکن تاریخی مشخص شده با این حال اماکن منتخب تا ساعت ۲۱ فعال هستند.
او با اشاره به تقارن ماه مبارک رمضان و نوروز ۱۴۰۳ افزود: زبان حوزه میراثفرهنگی زبان فرهنگ است. در نوروز و ماه مبارک رمضان همکاران ما در اماکن فرهنگی تاریخی باید با زبانی مهربانانه و نرم به راهنمایی و هدایت افراد و بازدیدکنندگان بپردازند.
او در ادامه به شیوه اعلام آمارها نیز اشاره کرد و گفت: آمارهای بازدید در هر استان فقط از سوی مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آن استان اعلام خواهد کرد و در سطح ملی نیز ادارهکل روابطعمومی و اطلاعرسانی وزارتخانه آمارهای بازدید را اعلام میکند.
معرفی میراث ناملموس در نوروز و ماه رمضان
رضا سامه مدیرکل پایگاههای ملی و جهانی نیز در این نشست تخصصی در سخنانی گفت: بهرهمندی از تجارب سال گذشته در ارائه خدمات به گردشگران و مسافران می تواند به ما در ارائه خدمات بهتر یاری کند.
او افزود: برنامههای ما باید متناسب با سیاستهای ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر باشد و از برگزاری مراسم متفرقه در پایگاهها خودداری شود.
سامه یادآور شد: در اجرای برنامههای ابلاغی به موضوعات مهمی مثل تابآوری بناها و پایگاهها توجه داشته باشید. برنامه و جدول زمانبندی بازدید داشته باشید تا شاهد حضور بیش از حد در یک پایگاه یا مکان تاریخی نباشیم.
او همچنین به موضوع بیمه نیز اشاره کرد و گفت: بیمه مسئولیت مدنی در پایگاهها را تعیین تکلیف کنید و هیچ پایگاهی وجود نداشته باشد که بیمه نداشته باشد. امسال همه پایگاهها باید بیمه داشته باشند.
سامه در ادامه گفت: در کنار توجه به موضوعاتی مثل بیمه، با توجه به تقارن ماه مبارک رمضان در هر پایگاهی که قرار است در شب و بعد از افطار میزبان بازدیدکنندگان باشد، حتما باید مجوز شورای تامین را دریافت کند.
مدیرکل پایگاههای ملی و جهانی در ادامه صحبتهای خود گفت: نوروز و تقارن آن با ماه مبارک رمضان فرصت بسیار خوبی است تا میراث ناملموس و آیینهای مرتبط با نوروز و ماه رمضان در پایگاههای ملی و جهانی اجرا شود.
او ادامه داد: ساماندهی سرویسهای بهداشتی و توجه به نظافت محیطی یکی دیگر از اقدامات مهمی است که در پایگاههای ملی و جهانی باید رعایت شود.
سامه خاطرنشان کرد: برگزاری بازارچههای صنایعدستی، تولید محتوا، اطلاعرسانی، توزیع بروشور، نصب تابلوهای راهنما، جمعآوری زبالهها، رعایت نظافت و ... از دیگر اقدامات مهمی است که هم زمان با نوروز در پایگاههای ملی و جهانی باید مورد توجه قرار گیرد.
استفاده از ظرفیتهای دستگاههای همسو
هادی میرزایی سرپرست اداره کل امور موزه ها نیز در این نشست تخصص در سخنانی اظهار کرد: ابلاغ شیوهنامهها و دستورالعملها به معنای ریلگذاری است که در نوروز امسال اجرایی خواهد شد.
او افزود: تجهیز، ایمنسازی، اقدامات فرهنگی و هنری، اقدامات اجرایی و مالی و هماهنگی موضوعاتی است که در نوروز ۱۴۰۳ در اماکن فرهنگی تاریخی و موزهها اجرا خواهد شد.
میرزایی در ادامه با اشاره به استفاده از ظرفیتهای دستگاههای مختلف، ادامه داد: در نوروز امسال استفاده از ظرفیت شهرداریها میتواند به افزایش جذب بازدید کننده از موزهها کمک کند.
اوهمچنین با اشاره به پیشبینی حوادث غیرمترقبه خاطرنشان کرد: تشکیل کمیتههای بحران و پدافند غیرعامل از دیگر موضوعاتی است که باید در نوروز ۱۴۰۳ به آن توجه داشت.
انتهای پیام/
نظر شما